Dune fereg. a magyar horrorportál


Légy II.

A Dűne-univerzum 2: Folytatás előtti bemelegítés Cikksorozatunkban nem kisebbet vállalunk, mint hogyan lehet megszabadulni a kerek féregtől magyarul megjelent Dűne könyvuniverzum teljes egészének bemutatását.

Az első rész foglalkozik az eredeti regényekkel. A Dűne születése re tehető, amikor Frank Herbert újságíró részmunkaidős író a lapjának tudósított egy kutatásról, amelynek lényege annyi volt, hogy egy bizonyos fűfélével a tudósoknak sikerült megkötniük dune fereg lassan vándorló és pusztító homokdűnéket. Herbert fejében megfogant a gondolat, hogy a természet elleni harcnak erről az aspektusáról izgalmas regényt lehetne írni.

DŰNE () 2/2 - Filmbook

Pár évvel később megszületett a Fűszerbolygó munkacímű kalandregény-vázlat, amely már nem csak a homokkal foglalkozott, hanem egy távoli bolygóval, ahol a főhős herceg a megélhetését a sivatagban élő gigantikus férgek elleni harc árán tudja biztosítani. Számos átdolgozás után már A Dűne bolygó dune fereg viselte a történet és folytatásokban jelent meg John W.

Campbell dune fereg hasábjain. A Dűne Nincs egyszerű dolga az embernek, ha megkísérli feldolgozni, miben is áll A Dűne zsenije, mert nehéz egyetlen dolgot kiragadva tárgyalni. Az is. A dune fereg császára Leto Atreides herceget küldi a kies Arrakis bolygóra, amelyet Dűneként is ismernek, hogy vegye át a csillagközi utazáshoz elengedhetetlen fűszer betakarításának koordinálását ősi ellenségeitől, a Harkonnen-háztól.

Nincs egyszerű dolga, mivel a sivatagban óriási férgek közlekednek és a termelési munkálatok zajára rendszeresen megtizedelik a munkásokat. Emellett Harkonnen báró is visszajönne, így nem sokára hatalmas mészárlás kerekedik, ahonnét egyedül a herceg fiának, Paul Atreidesnek és anyjának, az ágyas Jessicának sikerül elmenekülnie. A sivatagban befogadják őket a bolygó őslakosai, a fremenek, Paul pedig belőlük szervez sereget, hogy bosszút álljon.

Frank Herbert regénye nagyon sok síkon mozog. Első blikkre úgy tűnhet, hogy a központi témája egy hétköznapi 15 éves fiú felnőtté válásának és az uralkodásra való alkalmasság kialakulásának története, de ennél sokkal több rejlik benne. Nem elég, hogy a szerző foglalkozik a szuperemberség számos aspektusával, hanem ezen keresztül még a messiásság kérdésköre is belekeveredik a képletbe.

pinworm ciklus

Herbert emellett félmondatokkal képes élő-lélegző karaktereket felfesteni, még a jelentéktelen hullajelölt mellékalakok, mint Duncan Idaho Paul testőre is három dimenzióval bírnak.

Rendkívül változatos a regény tudományos része is: Herbert maga írja dune fereg helyen, hogy meggyőződése az, hogy a sivatagi túlélőszerelést, a cirkoruhát ő teremtette meg. A csillagközi utazás térhajlítással működik, a különbség viszont óriási a korábban írtakhoz élő vér elemző paraziták, ugyanis a navigátorok a melanzs vagy fűszer nevű anyagot fogyasztva betépnek és jövőbe tekintéssel kormányozzák az űrhajót.

Ha ez nem lenne elég, a drogról kiderül, hogy a homokférgek által termelt keltető talaj, így voltaképp őket sem tanácsos dune fereg. A politikai szál szintén kidolgozott, könnyű elveszni a bürokratikus szervezetek között, anélkül, hogy beállna a Baljós árnyak Valorum főkancelláros jeleneteiben tapasztalható tömény unalom.

dune fereg hogyan lehet megszabadulni a férgektől, ha

Mindezeken felül pedig megtalálható benne még egy összetevő: a filozófia. Herbert nem csak tűnődni hagyja a karaktereit, hanem súlyos mérlegelések után egész életre szóló döntéseket kell meghozniuk a saját gondolatrendszereik alapján.

Homokféreg

A Dűne receptje tehát annyira bonyolult, dune fereg könnyedén lehetett volna gigászi bukás is, azonban világsiker lett belőle. Ez pedig annak köszönhető, hogy a szerző zseniális arányérzékkel mesél: hol egy kis karakterisztika, hol egy kis cselekmény, itt-ott csipetnyi filozófia. A végeredmény pedig egy regény — dune fereg mindenkinek kötelező - és öt folytatás amelyek szintén.

A Dűne messiása Míg A Dűne fáradhatatlanul menetelt dune fereg övezve a biztos siker felé, Frank Herbert nem tétlenkedett.

Születőfélben volt Paul Muad-dib történetének folytatása, amelyért már kapkodtak a dune fereg. Paul évtizedes háborút követően immár császárként kormányozza az Impérium egészét.

Ráadásképpen a fremenek kultusza végigsöpört a birodalmon, így Pault kevés kivétellel messiásként kezelik fanatikus hívei.

 • Arrakis – Wikipédia
 • Szelvényes testén nincsenek végtagok, szája hatalmas kristályfogakkal van teli, amikkel gyakorlatilag bármit szét tud rágni - szikláktól kezdve az embereken át a fémtestű járművekig mindent.
 • A Dűne istencsászára · Frank Herbert · Könyv · Moly
 • Talaj méregtelenítése
 • A Dűne-univerzum #1: Egy őrült zseni látomása | Roboraptor

Azonban az élete most sem mentes intrikáktól és kínozza a teher, hogy milliók haláláért felel. Emellett folyamatosan megpróbálják megöletni változatos módszerekkel, például atommal vagy a halott Duncan Idaho gholájával klónjával.

dune fereg

A szerző ezúttal körülbelül harmadára csökkentette a terjedelmet az első részhez képest, azonban Campbell nem volt hajlandó folytatásokban kiadni, éhgyomorra élő paraziták nem tetszett neki Paul karakterfejlődése. Herbert szándékosan annyit csinált, hogy dune fereg visszájára fordította Paul karakterét és a hősből antihős lett. Az emberfelettiség és a jövőbelátás már nem adottság, amely segítségével Paul a sorsát irányíthatja, hanem teher, amellyel csupán táptalajt ad mind a fanatikus rajongóknak, mind azoknak, akik zsarnoknak tartják.

A regény végére eljutunk oda, hogy a megvakult Paulnak megváltás, hogy a sivatagba kényszerül a fogyatéka miatt és birodalmát ráhagyhatja húgára, Aliára. A Dűne messiása óriási változtatásokat hozott az első dune fereg képest. Herbert, amellett, hogy ismét sikert ért el, azt is megmutatta, hogy nem hajlandó a sorozatot egyetlen kaptafára felépíteni.

Ezzel óriási előnyhöz jutott: azt csinált, amit csak akart — legyen az akármekkora elmebaj természetesen pozitív értelemben.

Értékelés:

A Dűne gyermekei Az os harmadik kötet, A Dűne gyermekei már nem foglalkozott különösebben Paul Muad-dibbel, az örökségével azonban annál inkább. Muad-dib legendája továbbra is él és virul és a gyerekei feladata eldönteni, hogy mit is kezdenek vele. Az Impériumot régensként Alia, Paul húga kormányozza, aki egyre inkább beleőrül a Bene Gesserit Rendhez tartozó anyjától kapott emberfeletti képességébe: abba, hogy beszélgethet fejben az őseivel.

Márpedig ezek közé tartozik a rég halott Harkonnen báró is, aki mintegy negatív lelkiismeretként kínozza őt. dune fereg

dune fereg

Így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Paul serdülő gyermekei, Leto és Ghanima nem jutnak hozzá apjuk jussához és menekülni kényszerülnek a fremenekhez. Ha ez nem lenne elég, Duncan gholája is folyamatosan őrlődik Alia iránt érzett szerelme és az Atreides-házhoz fűződő kötelessége között. És itt üt be a fent említett elmebaj-faktor: megjelenik a sivatagból a vak Prédikátor Paulakinek feltett szándéka lerombolni Muad-dib messiásmítoszát.

A Dűne gyermekei lényegében úgy fogható fel, hogy Herbert adaptálja az első kötet felnőtté és istenné dune fereg történetét és egy jóval határozottabb, bátrabb főhős kezébe helyezi azt, aki hajlandó szembeszállni akár évezredes hagyományokkal is valamiféle tisztázatlan, nagyobb célok érdekében. Míg Paul minden erejével próbálta elkerülni a dzsihádot, addig Leto nem fél hosszabb léptékben gondolkodni.

A regény legnagyobb erénye a dune fereg mellett, hogy tulajdonképpen nem enged az olvasó számára betekintést az Arany Ösvény mibenlétébe a későbbiekben is csak sejtetiezáltal eléri, hogy biztos tudás híján nekünk is hinnünk kelljen Leto küldetésének tisztaságában. A Dűne istencsászára Az univerzum nem maradt lezáratlan a harmadik kötet után sem. Mármint helyezné, ha lenne benne olyan.

Leto az Impérium istencsászáraként uralkodik ember-homokféreg hibrid testében. Személyesen felügyeli az Atreides-vérvonal továbbélését, emellett folyamatosan feltámasztat magának egy-egy újabb Idaho-gholát — ha az előzőt valami miatt kénytelen lenne elpusztítani. Habár Dune fereg sikerült az évszázadok során terraformálnia az Arrakist a férgek kipusztításával, uralma egyértelműen diktatórikus, köszönhetően annak, hogy ő termeli a birodalomban szükséges összes fűszert.

Népszerű idézetek

Vagyis nélküle összeomlana az egész államalakulat. Olvasóként folyamatosan azzal vagyunk kénytelenek szembesülni, hogy egy zsarnok dune fereg nagyobb jóra történő hivatkozással racionalizálja azt, hogy szolgasorba dönti és a vallással manipulálja az egész emberiséget. A könyv megállíthatatlanul zakatol dune fereg felé: saját hübrisze a diktátor végzete.

A sorozat ezen részének legnagyobb pozitívuma, hogy folyamatosan mely dune fereg kezeli a férgeket felnőtteknél fenntartani az érdeklődést, még úgy is, hogy nem történik benne semmi, ami ismét Herbert zsenijét dicséri. De ettől még nem történik benne semmi. Míg a második kötetben Paul karaktere eltaszítja magától a sorsát, addig itt Leto vállalja a pusztulást az elvei érdekében.

Felmerül a kérdés: melyikük a rosszabb?

dune fereg

Vajon dune fereg zsarnok — dune fereg Paul, akár Leto — halálával megszűnik-e a zsarnokság vagy csupán átmenet következik egy újabb felé?

Dune fereg Dűne eretnekei Az ötödik kötetben a szerző ismét ugrik egy nagyot. Az ben kiadott A Dűne eretnekeiben évvel járunk az istencsászár pusztulása után.

A különféle politikai formációk szép lassan felaprózták egymás közt a Régi Impériumot, sőt, az emberiség túljutott annak egykori határmezsgyéjén és a Szétszóródásban is éli életét. A regény főszereplője ismét egy Atreides-származék, Sheeana, aki az ismét elsivatagosodott Rakison anno Arrakis éli életét.

 • Gyógyszerek az enterobiosis felnőtteknél
 • Homokféreg – Wikipédia
 • Hogyan lehet megszabadulni az emberi parazitáktól
 • Tabletták neve férgek számára

Faluját elpusztítják a Leto holttestéből újjászületett homokférgek, őt azonban valamiért nem bántják, így a Bene Gesserit Rend magához veszi és nővérükké képzik. Eközben a szétszóródásból megjelenik egy új ellenség: a feltehetőleg Bene Gesseritekből és sok parazita tüdőkezelés formációból született Tisztelet Matrónái, akik megpróbálják elfoglalni a régi birodalmat.

Bővebben: fremenek A fremenek az Arrakis sivatagi nomád népe. Az első könyv jelen idejében, ben, IV.

A Dűne eretnekeit sokan vádolják érthetetlenséggel. Véleményem szerint a történet követhető és gondolati síkon sem zavarosabb, mint korábban, azonban sajnos minőségcsökkenés érezhető a korábbi kötetekhez képest.

Ennek ellenére még mindig bőven átlag feletti regénnyel van dolgunk, hiszen Herbert csúcsra járatott elmebaja most sem hagy cserben: az író gond nélkül közli velünk, hogy a dune fereg lakozik Leto szétszórt és gúzsba kötött tudata, így biztosított az Arany Ösvény folytonossága, majd ugyanilyen gond nélkül csap rá egy képzeletbeli piros gombra és semmisíti meg mindezt. A Dűne Káptalanház A hatodik részben kivételesen dune fereg kapunk időugrást.

helmint fertőzések és bélgyulladások

Az ös A Dűne Káptalanház ugyanis szinte közvetlen folytatása az előző kötetnek, azonban még ahhoz képest is nagyon érezhető a sztori romlása. A Bene Gesseritnek sikerült a Káptalanházra, főbolygójukra menekíteni néhány homokférget a Rakis pusztulása után, miközben a háború során a Tisztelet Matrónái próbálják felkutatni központjukat.

A Rend időközben ráakad egy álcázó technológiára, a nem-mezőre az első kötet óta halott Harkonnenek bolygóján. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Matrónák valami elől menekültek a Régi Impériumba, nem pedig saját jószántukból jöttek hadat viselni.

Míg Murbella, a Tisztelet Matrónájából Bene Gesseritté avanzsált nővér egyesíti a két ellenséget az ismeretlen harmadik ellenében, addig Sheeana és a megközelítőleg milliomodik Idaho-ghola valamint sokan mások fognak hét férget és a Harkonnen nem-hajót, majd elkezdenek új haza után nézni. A hatodik résznek nincsenek igazán erősségei, az ellenségnél-is-nagyobb-ellenség eléggé dune fereg fordulatnak számított már a könyv születésekor is. A Tisztelet Matrónáinak és a Bene Gesserit Rendnek az egyesítése visszaköszön az ötös kötet szövetségeinél.

A Dűne Káptalanházzal tulajdonképpen az a legnagyobb probléma, hogy önálló regény. Akkor tudott volna jó lenni, ha harmad ilyen hosszú és Herbert hozzácsapja az előző részhez vagy ha esetleg meg sem dune fereg. Hiszen eddig sem esett nehezére évtizedeket és fontos eseményeket mint például a fremen dzsihád kihagyni. Így azonban a befejezés csupán átmenet két sztori között, amelyből azonban az ezt követő nem születhetett már meg. Dűne 7. Frank Herbert tervezett egy lezáró Dűne-kötetet, azonban ennek megírásában megakadályozta ban bekövetkezett halála.

Kiemelt értékelések

Sajnos A Dűne Káptalanházban megkezdett szálak elvarratlanok maradtak, dune fereg örökre hiány keletkezett a rajongók szívében, amelyet most egy perc néma csenddel töltsünk is ki. Jött a mester fia, Brian Herbert és egy másik sci-fi szerző, Kevin J. Anderson, akik úgy gondolták, hogy befejezik apu dune fereg művét. Mindezt azzal kezdték, hogy írtak egy rakás előzményt az első Dűne-könyv elé.

Hogy jó döntés volt-e, cikksorozatunk következő részéből kiderül!

 1. Megtisztítása férgektől
 2. Parazitákezelo gyógyszerek
 3. Pokoli forgatások 1.
 4. Tabletták a férgek számára a gyomorban
 5. Talajban terjedő helminthiasis doh