Fehérjék paraziták, Közbenső gazdaszervezetekkel fejlődő paraziták


Közzétette: Dr.

  • Trichomonas urogenitális r.
  • Ismertek az.
  • Hasznos paraziták Szerző: MTI Egyes parazita bélférgek hasznosak lehetnek a tüdőbetegségek, bizonyos autoimmun bélbetegségek és a sebek gyógyításában - állítják a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.
  • Fehérjék és paraziták
  • A férgek elleni legjobb gyógymódok
  • Ürülékükkel fenyegetnek a macskák A New Hampshire-i Geisel School of Medicine kutatói azonosították azokat a Toxoplasma gondii által szekretált fehérjéket, fehérjék paraziták a parazita protozoa által megtámadott kísérleti állat egér szervezetében aktiválják a tumorellenes immunválaszt, és aminek hatására visszafejlődik a kísérleti állatokban kialakult ováriumtumor.
  • A legjobb gyógyszerek a helminták számára

Azonban  parazita fertőzés hiányában az immunrendszer hiper-reagálóvá válhat és a környezetben vagy az élelmiszerekben előforduló ártalmatlan fehérjék ellen fordul és szabályozatlan allergiás válasz alakul ki. Ejtsünk néhány szót a  a higiéniai hipotézisről.

Valódi veszély hiányában az immunrendszer megtámadja a környezetében fehérjék paraziták hasonló megjelenésű molekulákat az immunglobulin E IgE segítségével. Hogyan bizonyítható tudományosan az az állítás hogy az immunrendszer ha nincs féreg akkor jó a mogyoró is alapon támadásba lendül? Körülbelül  fehérje család azonosított amelyek már ismert allergének.

fehérjék paraziták

A kutatócsoport összegyűjtött minden már eddig is ismert adatot és végül fehérjét vett górcső alá. Az allergén fehérjék egy bizonyos része lép  kölcsönhatásba az immunrendszerrel és ezt  epitopnak nevezzük.

Amennyiben ez az egyensúly a gazdaszervezet természetes ellenálló képességének csökkenése révén felborul a parazita a gazdát károsítja. A gazdaszervezet az élősködők ellen védőerőinek módosításával védekezik, aktiválja a reticuloendotelialis rendszert.

A legtöbb fehérje több epitopot is tartalmaz. A kutatók meghatározták ezeknek az fehérjék paraziták a DNS szekvenciáját,  majd az adatok  birtokában 3D-s fehérjestruktúrákat kezdtek építeni.

fehérjék paraziták

Az allergén fehérjék felépítésének ismeretében hozzájuk hasonló fehérje szerkezeteket, vagy DNS-szekvenciákat kerestek a kórokozó paraziták esetében.

A munkához már publikált adatbázisokat használtak. Sőt epitop régiót is azonosítottak, amelyek az emberi szervezetben hasomló immunválaszt váltanának  ki mint a környezeti allergének.

petefészek paraziták

És ami még meglepő egy olyan fehérjét is sikerült kimutatni a Schistosoma mansoni-egy parazita fehérjék paraziták fehérjéi között amely nagyon hasonló a nyírfa pollenben talált fehérjéhez.

A nyírfa pollen az egyik legelterjedtebb környezeti allergén. A tanulmány olyan eszközöket adott a tudósok kezébe amelyeknek segítségével könnyebben megjósolható az, hogy az élelmiszerekben és a környezetben előforduló fehérjék közül melyek fognak nagy valószínűséggel allergiás reakciót kiváltani.

helminthiasis tanulmány útmutató

De az eredmények megkönnyíthetik az allergia kezelésére szolgáló fehérjemolekulát léte hozását is. Az egészhez pedig még az a megállapítás is hozzátartozik, hogy a férgek elleni fehérjék paraziták árát az allergia fizetteti meg velünk!

fehérjék paraziták széles szalaggal megfertőződhet