Platyhelminth szaporodás


A Wikimédia Commons tartalmaz Galandférgek témájú kategóriát. Kifejlett példányaik gerinces végleges gazda bélcsatornájában, ezzel szemben a lárvák köztigazdában pl.

Navigációs menü

A testtájak nevei megtévesztőek, hiszen az állatnak nincsen szája vagy bélcsatornája, ezért nem platyhelminth szaporodás megállapítani, hogy vajon melyik a test feji vége. Lehetnek rajta szívógödrök, szívókák, ormányok, horogkoszorú rostellum és tüskék.

Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük.

A test ízeinek számavagy akár több ezer is lehet. Az egyes ízek működése platyhelminth szaporodás önálló, platyhelminth szaporodás többi ízétől független működés — eltekintve a kültakaró, az idegrendszer és a kiválasztórendszer összerendezett működésétől. Egy kifejlett galandféreg tehát a nyak által ivartalan bimbózással létrehozott egyedek összekapcsolódott füzérének platyhelminth szaporodás tekinthető.

A galandférgek kültakarója összetett felépítésű, és többféle funkciót is ellát.

platyhelminth szaporodás furcsa paraziták

Az állat a teljes testfelületen keresztül, diffúzan táplálkozik, főként szénhidrátokat szív föl a bélnedvből. A légzés szintén diffúzan zajlik, és mivel az állat oxigénben szegény élőhelyen él, főként anaerob jellegű.

Kültakaróhoz kapcsolódó mozgásszerv a bőrizomtömlő. Rendszerint hímnősek, ivarszerveik is ízenként ismétlődnek.

féreg gyógyszer emberi gyermekek számára fekete fereg

Gyakran jellemzi őket a szekvenciális hermafroditizmus, illetve ennek a proterandrikus formája: az egyes ízekben előbb platyhelminth szaporodás hímivarszervek működnek, később, további fejlődés után ezek visszafejlődnek és a női ivarszervek aktivizálódnak.

Önmegtermékenyítésre és kölcsönös megtermékenyítésre egyaránt képesek.

Tartalomjegyzék

A testen a fejtől egyre távolabb jutó ízek egyre növekednek, és ivari folyamataik is egyre előrehaladottabbak. Az érett petéket tartalmazó, ún. A végleges gazdából kijutó petéből először egy alkalmas köztigazdába kell jutnia, ezek gyakran planktonszűrő, vagy talajban, trágyában fejlődő fajok.

platyhelminth szaporodás ember helminthiasis diagnosztizálása

Egyes fajok fejlődési ciklusában két köztigazda faj is váltja egymást. A köztigazdában való növekedés, fejlődés és ivartalan szaporodás platyhelminth szaporodás a lárva végleges gazdába jut.

Fonálférgek (Nematoda)

Gazdacseréjük rendszerint az adott élőlénytársulás egy predátor-préda táplálékláncához illeszkedik, a végleges gazda tehát megeszi a fertőzött köztigazdát. Végleges gazdáikra nézve sokszor erősebben specifikusak, platyhelminth szaporodás kevés, közeli rokon gazdafaj alkalmas kifejlődésükhöz.

Schistosoma haematobium Vérm Filaria Wuchereria

A köztigazdákra nézve azonban kevésbé specifikusak. Ismertebb fajaik[ szerkesztés ] Ha a széles galandféreg Diphyllobothrium latum vízben úszó lárváját kandicsrák Cyclops spp.

Végleges gazdái halevő emlősökolykor akár ember is lehet.

 1. Áthaladó paraziták a székletben
 2. Laposféreg (Platyhelminthes) | Körinfo
 3. Laposférgek – Wikipédia
 4. Hogyan lélegzik az emberi körgyűrű
 5. Örvényférgek Turbellaria Felépítése: A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.

A nyolc méternyi állat több ezer ízből áll. Magyarországról valószínűleg már évtizedekkel ezelőtt kihalt. A peték férgek gyermekekben hatékony kezelés ürülékkel jutnak ki a külvilágba, majd bekerülhetnek egy alkalmas köztigazdábatehát marhába, disznóba, melyben borsóka lárvává alakulnak.

 • Gyíkok helmintjai
 • Állattan | Digitális Tankönyvtár
 • Húgyuti gyulladás
 • Ellenőrző kérdések a
 • Galandférgek – Wikipédia
 • Fonálférgek (Nematoda) | Körinfo

A kifejlett féreg egy a köztigazdát elfogyasztó húsevő ragadozó vagy dögevő emlős, például az ember vékonybelében él, és több méteres hosszúságot is elérhet. Az utóbbi faj petéje is képes fertőzni az embert, akkor a lárva az emberi izomzatban vagy agyban fejlődik ki.

platyhelminth szaporodás giardia treatment over the counter

Néhány faj nem a ragadozó-préda, hanem ehhez hasonló alternatív táplálkozási úton fertőz. Így például a Moniezia expansa lárvája mikroszkopikus méretű talajlakó atkában fejlődik, melyet a legelő juhmint végleges gazda véletlenszerűen fogyaszt el.

Szaporodás A szaporodás során az élőlények önmagukhoz hasonló utódokat hoznak létre. Ez a folyamat ivarsejtek, ivarszervek nélkül ivartalan szaporodás és azok segítségével ivaros szaporodás is megvalósulhat. Az ivartalan szaporodás során létrejövő utódok a szülőhöz genetikai szempontból nagymértékben hasonlítanak. Ezzel szemben az ivaros szaporodás folyamán a két szülő egyed genetikai állománya keveredik, ezért az utódok genetikai szempontból változatosak lesznek.

Az uborkamagképű galandféreg Dipylidium caninum petéit bolhalárvák eszik meg. Ha a kifejlett bolhát aztán egy alkalmas végleges gazda, például kutyaróka vagy macska a szőrzetét tisztogatva megfogja és lenyeli, kifejlődhet benne az ivarérett állat.

Számos más galandféregfaj ismert a Kárpát-medencébenezek többsége a vadon élő állatok élősködője. Ajánlott irodalom[ szerkesztés ] 1.

Galandférgek

Edelényi Platyhelminth szaporodás Galandférgek I. Cestoidea I. Kassai T Helmintológia: az állatok és az ember féregélősködők okozta bántalmai. Medicina, Budapest.

Laposféreg (Platyhelminthes)

Kotlán SKobulej T. Mezőgazdasági Könyvkiadó. Rózsa L Élősködés: az állati és emberi fejlődés motorja.