Szeles galandféreg. Galandférgek


anthelmintikum személyek számára terhesség alatt ureaplasma antibiotikumos kezelési fórum

Bélférgek keserítették meg a bronzkori britek életét A Cambridge-i Egyetem kutatói azt találták, a Kelet-Közép-Anglia és Kelet-Anglia közigazgatási területeken elterülő The Fens nevű édesvizű mocsárvidék lakóit számos különféle bélféreg fertőzte meg, amelyek nagy valószínűséggel az állóvizekből gyűjtött állatok — halak, békák és szeles galandféreg — nyersen történt elfogyasztásával kerültek szervezetükbe, számolt be róla a Daily Mail.

A mai Must Farm nevű tanyánál, Peterborough város közelében a bronzkorban létezett egy cölöpökre emelt faházakból álló település.

Brehm: Az állatok világa / III. OSZTÁLY: GALANDFÉRGEK (CESTODARIA RUD.)

A település szigeteit fahidak kötötték össze, míg a vízen való közlekedés fatörzsekből vájt kenukon történt. A víz alatti iszaprétegekben azonban az évezredeken át számos tárgyi emlék megőrződött, köztük ruha, élelmiszer és ékszerek is.

Piers Mitchell, a Cambridge-i Egyetem régésze és kollégái immár megkövült ürülékmintákat — úgynevezett koprolitokat — is a tárgyi emlékek közé sorolhatnak.

A kutatók a legmodernebb mikroszkópok segítségével fedezték fel az ősi paraziták petéit a mintákban és a környező üledékben.

férgek jönnek ki a féreg után helminths azt jelenti

A szeles galandféreg éppen gusztusos felfedezés azonban rendkívül fontos — magyarázták szeles galandféreg kutatók —, mivel jelenleg rendkívül keveset lehet tudni a bronzkori Britanniában jelen lévő emésztőrendszeri fertőzésekről. Az e témában készült egyetlen korábbi kutatás, amely egy Somersetben feltárt földművelő falura összpontosított, fonalférgek és ostorférgek nyomait fedezte fel — mindkettő az élelmiszer emberi fekáliával való szennyeződésének útján terjed.

Az ősi mocsárvidékről származó koprolitok azonban más élősködőkről mesélnek.

III. OSZTÁLY: GALANDFÉRGEK (CESTODARIA RUD.)

Széles galandféreg-pete a Must Farmról kép forrása: Ledger et al. Mitchell kifejtette, hogy mivel az itt élők mind az szeles galandféreg, mind az emberi ürüléktől a vízben szabadultak meg, valószínűleg megóvták magukat attól, hogy az ürülék közvetlenül érintkezzen az ételükkel. Ez védhette meg őket például a Somersetben, valamint Európa-szerte más bronzkori településeken szeles galandféreg körben kimutatható fonalféreg-fertőzéstől.

A szeles galandféreg láp nádasaiban azonban meglehetősen keveset mozog a víz, így itt, a falut körülvevő csatornákban összegyűlhetett az ürülék.

Tünetek és kezelés galandféreg fertőzés esetén

Egy angolnacsapda maradványai a Must Farmról kép forrása: Wikimedia Commons Elmondása szerint a széles galandféreg akár tízméteresre is megnőhet, az emberi belekben feltekeredve — a súlyos fertőzés akár vérszegénységhez is vezethet. Az óriás veseféreg körülbelül egy méter hosszúra képes nőni, és növekedésével lassan pusztítja a gazdatest veséjét, végül előidézve annak leállását.

kifejlett galandfereg helmint gyógyszeres kezelés

A valódi mételyek törzsének Echinostoma nemébe tartozó élősködők ezeknél sokkal kisebbek, mindössze egy centiméter maximális testhosszal, jelenlétük azonban szeles galandféreg bélhám gyulladásához vezethet.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy míg nagy részük emberi eredetű volt, egy részük kutyáktól származott.

Ki lakik odabent?

Állványon dolgozó régészek az 1-es számú építmény felett kép forrása: D. Ezek azonban szeles galandféreg semmilyen kárt nem tudtak tenni az emberekben. A kutatók összevetették eredményeiket mind a bronzkorból, mind a neolit korból késő kőkor származó lelőhelyek parazitológiai elemzéseivel.

Megállapították, hogy a Must Farmnál feltárt falu alátámasztja azt a mintát, mely szerint a kőkorról a bronzkorra csökkent az emberekben előforduló élősködőfajok száma.