Gyurusfergek keringese


A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

gyurusfergek keringese

Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

helminták felnőttek tünetei és kezelése bika szalagféreg életciklusa

Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! Kültakarójuk: A gyűrűsférgek bőre egyrétegű, és az izomrétegekkel együtt bőrizomtömlőt alkot.

izomba beágyazott trichinella lárvák

Mozgásuk: A bőrizomtömlőben található egy körkörös és gyurusfergek keringese hosszanti izomréteg is. Ha a körkörös izomréteg húzódik össze, akkor az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha pedig a hosszanti izomréteg húzódik össze, akkor az állat gyurusfergek keringese és vastagabb lesz. A gyűrűsférgek mozgását féregmozgásnak nevezzük.

gyurusfergek keringese

A piócák vérszívó élősködők Táplálkozásuk: A földigiliszták korhadékokkal és a földben levő szerves anyagokkal táplálkoznak. Nagyon hasznos állatok, ugyanis lazítják és keverik a talajt.

gyurusfergek keringese

Velük ellentétben a piócák vérszívó élősködők. Mindkét egyedre jellemző, gyurusfergek keringese kétnyílású bélcsatornával rendelkeznek, amely 3 szakaszból áll: az előbélből, a középbélből és az utóbélből.

gyurusfergek keringese milyen gyógyszer a férgek eltávolítására

Minden szakasznak más-más funkciója van. A bélcsatorna felépítése.