Helminth tudomány, Férgekkel az autoimmun betegségek ellen - HáziPatika


húgyúti giardiasis

E—mail: jvoros nhmus. A foltos szalamandra hazai elterjedésére vonatkozó első adatok mintegy évvel ezelőtt kerültek publikálásra, helminth tudomány azt követően hosszú ideig csekély mértékben változott a főbb lelő- helyek köre.

Munkánk során célul tűztük ki, hogy a korábbi publikált adatok ismételt feldolgozásával, az utóbbi évtizedekben készült jelentésekben, kéziratokban meglévő és a még publikálatlan adatok feldolgozásával rávilágítsunk a faj állományainak és elterjedési helminth tudomány változásaira.

helminth tudomány

Saját felmé- réseink az utóbbi években új előfordulási adatokat szolgáltattak vagy erősítettek meg, illetve felhívják a figyelmet a foltos szalamandra fennmaradását veszélyeztető tényezőkre. Jelentős adatgyarapodás történt elsősorban a nyugat-magyarországi régióban, a Cserhát és az Aggteleki-karszt helminth tudomány, de a korábban már ismert régiókban is. A jelenleg ismert előfor- dulás szorosan összefügg a helminth tudomány jellegű, hűvös klímájú erdőállományok és a lárvanevelésre alkalmas vízfolyások, vízterek meglétével.

helminth tudomány

Az 50 évvel ezelőtti időszakból származó és az azóta fel- lelt adatok alapján készült térképek a faj elterjedési területének bővülésére és szűkülésére a különböző régiókban egyaránt mutatnak példákat. Kulcsszavak: foltos szalamandra, Salamandra salamandra, elterjedési terület változása, új lelőhe- lyek, veszélyeztető tényezők.