Kelkáposzta ételek


Brassica sabauda A kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek.

kelkáposzta ételek

Bár tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában.

kelkáposzta ételek a paraziták kimutatása a testben

A régi rómaiaknál ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik.

kelkáposzta ételek

Magyarországi termesztési kelkáposzta ételek elsősorban Mohács és Szentes környéke, de más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is.

Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, kelkáposzta ételek a külső kelkáposzta ételek takaró-levelek.

máj gogulan tisztító paraziták

Rossz beidegződés, hogy kelkáposzta ételek automatikusan eltávolítjuk, és kidobjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket. Kelkáposzta ételek szárazságot és a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé.

kelkáposzta ételek féreg fórum vélemények

Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer.

Retro konyha - rakott kelkáposzta recept

További előnye, hogy nátriumban szegény, és g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle.

kelkáposzta ételek

Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel, tabletták a flukes parazitákhoz. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.